架巴士十年都未到?想知去到邊? 等Quru話你知!

於上午02:44 2011-12-2 由 編寫

黎緊Windows Phone 和 iOS 平台有新app搞作!佢就係Quru喇!

Quru到底係乜野黎?Quru o既全寫係Queuing Guru,即係「等車達人」咁解!
顧名思義,即係教你做一個等車專家!
乜話?等車都可以做專家?
無錯!「等車達人」即係可以做到行去站頭就有車黎,唔洗戇戇居居等成粒鐘!(天氣轉涼了,想免費吃西北風?)

Quru到底係點運作?等我簡單介紹一下 🙂
Quru實時提供公共交通工具位置,讓繁忙的等車人士計劃時間;用戶也可透過Quru自動匯報所乘坐的交通工具位置和從Quru裡得到落車提示。
成功匯報車程的用家可賺得「金幣」,下次等車時便可用來查詢車輛位置。
Quru 靠使用者互助方式,提供公共交通工具的實時位置。匯報的用戶越多,車輛位置的準確度及可信性越高。

(咁即係話你想知到你想搭o既車去到邊,係要由其他用戶匯報,要多人用多人玩先有實質效果。)

我地welovewp.hk依家同Quru正式合作,俾我o地既讀者優先試玩Quru!!
Quru依家做緊beta testing,大家只要到下面網址登記,就可以優先試玩Quru!(還有免費Token?!)
http://bit.ly/QuruBetaReg

所以話,做我o地welovewp.hk o既讀者真係好幸福。

給大家App截圖 🙂

 

小編評分 (5★滿分)
創意度:★★★★★
Quru 係一個全新構思的App, 而且仲要先係WP7、iOS平台推出,點可以唔滿分?

美觀度:★★★★☆
Quru o既美工其實做得不錯的,不過小編略有感覺Quru不看似是一隻WP7 app, 不跟從WP7 Style不是扣分的原因, 扣分原因是Quru裡頭有”Back”鍵 (原諒小編的執著, 重複的事不用做)。
還有可能是beta版的原故,使用Light Theme的話,會有深色底黑色字情況出現,理應這個應該過不了Marketplace審查。

實用度:★★★★☆
Quru裡所有結果都需由其他用戶匯報, 否則孤掌難嗚,一切也是徙然。
先留一分,放眼將來。

耐用度:★★★★★
基本上呢個App都應該係永生不滅,長玩長有。

10個留言

  1. TAKU
    2011 年 12 月 02 日 @ 2:40 下午

    登録しました

    回覆
  2. LawLam
    2011 年 12 月 02 日 @ 7:31 下午

    登記左半小時都未有收到Quru Beta…
    是否過程有問題出現?

    回覆
  3. Phil_123
    2011 年 12 月 02 日 @ 10:17 下午

    齋望 screenshot, 個介面好唔掂, 成個企圖模仿 iOS 既 Android app 咁!

    回覆
  4. Pwon
    2011 年 12 月 03 日 @ 12:44 上午

    我就認為應該唔係「模仿」,應該係開發果時用iOS為主,Port去WP版就直接用番呢種舊式介面…

    回覆
  5. Leo To @ Quru
    2011 年 12 月 03 日 @ 6:12 下午

    已發電郵予各參與試用者,由於需透過微軟的上載機制,請耐心等候。謝謝!

    至於介面問題,我們希望能統一各平台的使用者介面,所以同時設有軟件 back button,當然 hardware button 仍然會支援。請各位不吝提交意見,再次感謝各位。

    回覆
  6. 獨食蘭尼
    2011 年 12 月 03 日 @ 6:20 下午

    剛收到Email,被告知要等app上架方能試用

    “你好,感謝閣下參與Quru試用。我們正上載 Quru 的試用版本到 Windows Phone MarketPlace,屆時各位可於 Zune 直接下載試用版 。

    由於微軟驗證軟件需時,請耐心等候。我們會於上載完成後再以電郵通知各位下載。

    再次謝謝各位。

    Leo To @ Quru”

    回覆
  7. Leo To @ Quru
    2011 年 12 月 03 日 @ 10:11 下午

    獨食蘭尼:跟據微軟的機制,我們必需上載測試版本到 MarketPlace,但只有預先登記的用家(beta tester)方可獲得下載連結,亦只有登記的電郵地址為閣下於 WP7 使用的 Windows Live ID 才能下載。

    因此,是次試用非如閣下所言要軟件正式「上架」才能開始。

    謝謝。

    回覆
    • 獨食蘭尼
      2011 年 12 月 04 日 @ 10:09 上午

      對不起,我不太清楚機制,模糊了上載和上架的分別

      回覆
  8. Edmond
    2011 年 12 月 06 日 @ 1:05 上午

    今天第一次試用,上了巴士後按該巴士號碼的Get in,最初GPS還可以追蹤巴士位置和所經過的車站update,之後我嘗試開另一個Apps看看會否在背後繼續運作,但巴士行了五五鐘後,用Mulit-task重選Quru程式,發覺巴士位置沒有update,直至到下車都不能update。希望程式工程師能解決這問題。

    回覆
  9. Him
    2011 年 12 月 07 日 @ 10:55 上午

    循環線路線會有問題,如果個站同對面馬路回程車站太接近,Quru 會認錯我去到回程方向的車站,而且不能返回

    回覆

發表迴響

如果想獲得我們更多的即時資訊,請讚好我們的Facebook Fans Page吧!
關注我們:

We Love Windows .HK ©2020 版權所有!