[傳聞] Windows 8.1 會使開始鍵復活?

於下午08:25 2013-4-17 由 編寫

大家好! 我是 Man, 如果各位有看過 welovewp.hk 的話, 應該都知道我是誰。

自從 Windows 8 後, 大家用了多年的 “Start Button" 就跟大家說再見。包括小編在內, 也許覺得沒有了它真是一件多不方便的事, 例如要關機時, 要右邊拉出設定, 再去按關機, 小編總是覺得 Windows 7 的關機方法較方便。

或者 Microsoft 發現用戶對 Windows 8 沒有了開始鍵感到不太喜歡,所以它可能想作出一些改變。根據 Windows Portal 指出,該站從流出的 Windows Blue 源始碼 ( 又稱為 Windows 8.1) 中發現,TwinUI.dll 檔案入面寫着「CanSuppressStartScreen」的項目,會否暗示了 Windows 8.1 可能會在開機時直接進入傳統桌面呢? 小編認為,若果用家可以自行設定開機時直接進入 “Start"或者桌面會比較好。

此外,ZDNet 的 Mary Jo Foley 卻從消息人士得知,Windows 8.1 可能會令開始鍵重現大家眼前! 更可以設定開關,相信對 Start Button 念念不忘的支持者而言,這是一個好消息。不過,她最後補充,這個計劃仍是考慮中,有機會不能實現。

以上兩則消息只是傳聞,有可能跟最終產品有所不同,大家聽聽就好了。

 

來源: Engadget 中文版Engadget, ZDNet, Microsoft Portal

 

 

分享:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page

3個留言

  1. Kenneth Mok
    2013 年 04 月 17 日 @ 9:33 下午

    無咗 Start 鍵,開頭有小小唔慣,但其實將 mouse 放到左下角一按都等於按 Start 鍵,只係按後會變咗佔成個畫面嘅 Start Menu (Live Tile),我覺得問題不大。

    其實 Windows 8 進步好大,但大部份人都係無乜水準嘅人,習慣用 Start Button,一無咗就當成個 Windows 8 係廢物,所以 Microsoft 即使加返都無可口非。

    但我覺得分返兩個版本會好啲,Desktop PC (主要用 Mouse 同 Keyboard)用 Metro UI 唔夠方便,用喺 Tablet 其實正過 iPad 好多。

    回覆
    • yu yin man
      2013 年 04 月 17 日 @ 10:37 下午

      十分認同!有太多因怕麻煩就唔學用win8,但想當年win3.1轉win95 UI,用法一律轉晒,不過啲人肯學,上95都冇大問題仲成為搶手貸!怕麻煩就一口咬定win8唔好用?!實在係一個膚淺嘅想法!

      回覆
  2. yu yin man
    2013 年 04 月 17 日 @ 10:25 下午

    我個人就無乜所謂,metro 有 metro好,但我認為微軟應該設番start list,可以比用家設定要metro start 定start list,metro有tiles,list就冇,咁就可以符合唔同人嘅需要,可以令更多用win7嘅用家可以容易習慣之餘又可以增加windows 8嘅商業性(有大多工司學校認為metro start.麻煩)

    回覆

發表迴響

如果想獲得我們更多的即時資訊,請讚好我們的Facebook Fans Page吧!
關注我們:

We Love Windows .HK ©2017 版權所有!