關於大家用WP 前一個手機系統的問題結果

於下午10:35 2013-3-26 由 編寫

話説小編早前在本站的 Facebook Fanpage 提出了一個問卷調查,用來做一些分析,而該問題是:「請問各位用WP 前一個手機系統是?」小編把百分比取至小數後兩個位。

截止 三月二十六日晚上,已有 199人接受了此問卷調查。(差一些就200了)

由此觀之,最多人是由 Symbian 轉用 Windows Phone 的,有 62人,佔 31.16%。可見有不少 Nokia Symbian 用家轉移至 Windows Phone,小編估計大部分的都是轉用 Lumia,正如跟小編一樣。使小編較感意外的是,第二名是 Android,有48人,即 24.12%,這證明了也有不少人從大熱的 Android 轉會到 Windows Phone,證明了 Windows Phone 有相當的吸引力!

至於第三位是 Microsoft 的 Windows Mobile,有31人,佔了15.58%; 第四名及第五名分別為 Apple 的 ios和其他。此外,有 15人選擇了 Windows Phone 作其首部手機!

最後,當然要感謝所有今次有投票的朋友! 雖然此調查的規模不太大,但小編希望會有更多人轉用 Windows Phone,令其市佔率更高,越來越強!

分享:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page

5個留言

  1. HT
    2013 年 03 月 26 日 @ 10:50 下午

    大概嗰d Nokia/WP haters又話造馬,或者d人只係試用諸如此類嘅否定説話啦…

    回覆
  2. cjsky
    2013 年 03 月 26 日 @ 11:28 下午

    翻墙比较费劲。索性就没有去投票

    我是wp7转wp8

    回覆
  3. Mark
    2013 年 03 月 27 日 @ 10:59 上午

    No,我地唔會話你地做馬,只係會話有接近一半嘅人,係由一個垃圾os(Symbian/WM)轉到一個冇咁垃圾嘅OS(WP)所以先會覺得WP咁好用啫~~

    回覆
  4. LYT
    2013 年 03 月 27 日 @ 12:29 下午

    Lol,, thats mean over 1/5 current Android users switch to WP from the crap Android OS….

    回覆
    • Mark
      2013 年 03 月 27 日 @ 9:00 下午

      你識唔識睇數據架…係有1/5嘅WP用家由Android轉去WP,而唔係有1/5 Android 用家轉去WP… 就算假設呢個統計可以反映全球情況,1/5 WP用家大概等於1%嘅market share,但係Android佔咗6x%,其實轉去WP嘅只係佔Android用戶1.x%,分分鐘轉去iPhone嘅人仲多幾倍…

      回覆

發表迴響

如果想獲得我們更多的即時資訊,請讚好我們的Facebook Fans Page吧!
關注我們:

We Love Windows .HK ©2017 版權所有!